Ana Sayfa » Sandık Yönetmeliği

Sandık Yönetmeliği

İZMİR YEREL HİZMET ÇALIŞANLARI
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ SANDIĞI YÖNETMELİĞİ


SANDIĞIN ADI
Madde 1- İzmir Yerel Hizmet Çalışanları Yardımlaşma Derneği Sandığı’dır.Sandık İzmir Yerel Hizmet Çalışanları Yardımlaşma Derneğinin yan kuruluşu olup,tüzel kişiliği yoktur. 08.02.1996 günü yapılan İzmir Belediye Memurları Yardımlaşma Derneği’nin 5.Olağan Genel Kurulunda alınan ‘’Dernek Yardım Sandığı’nın kurulması’’ kararı uyarınca kurulmuş olup,yönetim yeri Konak/İZMİR.


SANDIĞIN AMACI
Madde 2-
a) Üyeler arasında yakınlaşmayı sağlamak amacıyla eğlenceler,geceler,kamplar düzenlemek.
b) Sandık amacını gerçekleştirmeye yönelik olarak ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla yasal izinler almak kaydıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak ve işletmek,
c) Üyelerin kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak.
d) Üyenin kendisinin evlenmesi veya çocuklarını evlendirmesi,doğum, eş veya çocuklarının vefatı hallerinde üyelere karşılıksız yardım yapmak.
e) Eğlence,gezi,kamp düzenlemek,lokal açmak,çalıştırmak,
f) Üyelere bir önceki yıla ait banka faiz gelirleri ile iktisadi işletme ve kira gelirlerinin %50 sini aşmayacak oranda Yönetim Kurulu kararı ile ayni yardımda bulunmak. Üyelikte 1 (bir) yılını tamamlayan üyelere ayni yardım yapılır.
g) Üyelere ucuz gıda,yakacak vb. ihtiyaçlarını temin etmeleri konularında gerekli çalışmaları yapmak.


ÜYE OLMA VE ÜYELİKTEN ÇIKMA:
Madde 3-
a) Sandığa ancak dernek üyeleri üye olabilir. Üye olmak isteğe bağlıdır.Sandık üyeliğine kabul sandık yönetim kurulu kararıyla olur.Her üyenin sandık genel kurulunda bir oy hakkı vardır.Üye oyunu bizzat kullanır.
b) Her üyenin istifa hakkı vardır.Hiç kimse sandıkta üye kalmaya zorlanamaz.Her üye önceden yazılı olarak bildirmek kaydıyla sandıktan çıkma hakkına sahiptir.Yönetmelik gereği kendilerine düşen sorumlulukları yerine getirmeyen sandık üyeleri yönetim kurulu kararıyla sandıktan çıkartılır.
c) Sandıktan çıkan veya çıkarılan üyenin, varsa borçları kendisinden veya kefillerinden def’aten tahsil edilir.
d) Sandık üyeleri eşit haklara sahiptir.Sandık Yönetmeliğinde üyeler arasında dil,ırk,renk,cinsiyet,din ve mezhep,aile,zümre ve sınıf farkı gözeten hükümler bulunamaz ve yönetmeliğe eşitliği bozan veya bazı üyelere ayrıcalık tanıyan hükümler konulamaz. İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki herhangi bir ilçe belediyesine atamaları yapıldığında üyelik hakları devam eder. Her üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır.Her üye oyunu bizzat kendisi kullanmak zorundadır.Tüzel kişinin üye olması halinde Yönetim Kurulu Başkanı veya Temsille görevlendirilen kişi oy kullanır.Bu kişinin Başkanlık veya Temsil görevi sona erdiğinde tüzel kişi adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir.
e) Askerlik yada atama nedeniyle bulunduğu belediyeden ayrılan üye yeniden İzmir Büyükşehir alanı içindeki bir belediyeye girerse eski haklarını yitirmez.Ancak başka bir kuruma naklen geçenler veya kurumdaki görevinden istifa edenler ile kurumdaki görevine son verilenlerin üyelikleri sona erer.


SANDIĞIN ORGANLARI
Madde 4-
1 ) GENEL KURUL
2 ) YÖNETİM KURULU
3 ) DENETİM KURULU

SANDIK GENEL KURULUNUN KURULUŞ ŞEKLİ, TOPLANMA ZAMANI ,ÇAĞRI VE TOPLANTI USULÜ
Madde 5-
Genel kurul, sandığın en yetkili karar organı olup; sandığa kayıtlı üyelerden oluşur.
Genel kurul;
1- Olağan genel kurul, 3 yılda bir Nisan ayı içerisinde, yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.
2-Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya sandık üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır.
Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağrılır.
Yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hukuk hâkimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.


Çağrı Usulü*
Yönetim kurulu, sandık yönetmeliğine göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler; en az onbeş gün önceden, toplantının günü, saati, yeri ve gündemi en az bir gazetede veya sandığın internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.


Toplantı Usulü*
Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, yönetmelik değişikliği ve sandığın feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur.
Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.
Sandık organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.
Genel kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.
Onursal üyeler genel kurul toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamazlar. Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır
Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.


GENEL KURULUN OY KULLANMA VE KARAR ALMA USUL VE ŞEKİLLERİ
Madde 6- Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, yönetim ve denetim kurulu üyelerin seçimleri gizli oylama ile diğer konulardaki kararlar ise açık olarak oylanır. Gizli oylar, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kâğıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.
Açık oylamada, genel kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır.
Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, yönetmelik değişikliği ve sandığın feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.

Toplantısız veya Çağrısız Alınan Kararlar*
Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile sandık üyelerinin tamamının bu yönetmelikte yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir. Bu şekilde karar alınması olağan toplantı yerine geçmez.


GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 7- Aşağıda yazılı hususlar Genel Kurulca görüşülüp karara bağlanır.
a) Sandık organlarının seçilmesi.
b) Sandık yönetmeliğinin değiştirilmesi.
c) Yönetim ve Denetim Kurulları raporlarının görüşülmesi.Yönetim ve Denetim Kurullarının ibra edilmesi.
d) Yönetim Kurulunca Hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi.
e) Sandık için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi.
f) Sandık yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile sandık hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi,
g) Sandığın fesih edilmesi.
h) Mevzuatta ve Sandık Yönetmeliğinde Genel Kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi.
ı) Yönetim ve Denetim Kurulunun asil ve yedek üyelerini seçmek.
j) Giriş aidatı ve yıllık üye aidatlarını belirlemek.
k) Genel Kurul üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir.Sandık organlarını seçer ve sandığın diğer bir organına verilmemiş işleri görür.Genel Kurul,Sandığın diğer organlarını denetler ve onları her zaman görevden alabilir.


YÖNETİM KURULUNUN TEŞKİLİ, GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 8-
Yönetim kurulu, 11 asıl ve 5 yedek üye olarak genel kurulca seçilir.
Yönetim kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında bir kararla görev bölüşümü yaparak başkan, sekreter, sayman ve üye’yi belirler.
Yönetim kurulu, tüm üyelerin haber edilmesi şartıyla her zaman toplantıya çağrılabilir. Üye tamsayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.
Yönetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.


Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Yönetim kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.
1-Sandığı temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek,
2-Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak,
3-Sandığın çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak genel kurul onayına sunmak
4-Genel kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, kira sözleşmesi yapmak,
5-Genel kurulda alınan kararları uygulamak,
6-Her faaliyet yılı sonunda bilanço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında genel kurula sunmak,
7- Bütçenin uygulanmasını sağlamak,
8-Sandığa üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek.
9-Sandığın amacını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak,
10-Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak,
11- Sandık Yönetim Kurulu,Dernek Yönetim Kurulunca verilen yetkiye dayanarak sandıkla ilgili konularda, mahkemeler ve idari makamlarda sandığı temsil etmek,
12- Üyelere kredi ve yardım verilip verilmeyeceğini kararlaştırmak.


DENETİM KURULUNUN TEŞKİLİ, GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 9 -Denetim kurulu, 5 asıl ve 3 yedek üye olarak genel kurulca seçilir.
Denetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.


Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Denetim kurulu; sandığın, yönetmeliğinde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve sandık yönetmeliğine uygun olarak tutulup tutulmadığını, sandık yönetmeliğinde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar. Denetim kurulu, gerektiğinde genel kurulu toplantıya çağırmak üzere yönetim kuruluna teklifte bulunur.


YÖNETMELİĞİN NE ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLECEĞİ
Madde 10-Yönetmelik değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir.
Genel kurulda yönetmelik değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Yönetmelik değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda yönetmelik değişikliği oylaması açık olarak yapılır.


SANDIĞIN FESHİ VE MAL VARLIĞININ TASFİYE ŞEKLİ
Madde 11-Genel kurul, her zaman sandığın feshine karar verebilir.
Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.

 

Tasfiye İşlemleri
Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, sandığın para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde sandık adında “Tasfiye Halinde İzmir Yerel Hizmet Çalışanları Yardımlaşma Derneği Sandığı” ibaresi kullanılır.
Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak sandığın para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce sandığın hesaplarını inceler. İnceleme esnasında sandığa ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. 

Tasfiye işlemeleri sırasında sandığın alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Sandığın alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir.
Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, sandığın bağlı olduğu derneğe devir edilir. Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.
Sandığın para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile sandık merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
Sandığın defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.


Madde 12- YASAK FAALİYETLER
a ) Sandık,yönetmeliğinde gösterilen amaç ve bu amacı gerçekleştirmek üzere sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları ve biçimleri dışında faaliyette bulunamaz.
b) Bölge, ırk, sosyal sınıf, din, mezhep esasına veya adına faaliyette bulunulamaz.
Sandığımız yönetmelikte gösterilen amaç ve faaliyet biçimine uymayan toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılamaz,bu konuda üyeleri zorlayamaz.


Madde 13- AİDATLAR
a) Sandığa girmek isteyenlerden bir defaya mahsus olmak üzere 100 TL giriş aidatı ve aylık 20 TL. Yıllık 240 TL. aidat alınır bu miktar günün şartlarına göre Sandık Genel Kurulunca değiştirilebilir.
b)Sandık üyelerinden her ay 20 TL. Sosyal Yardım Fonu Tahsil edilir ve
04.03.2024 – 04.02.2025 tarihlerinde geçerli olmak üzere 300 TL, emeklilik – ölüm ve kredi fonu
04.03.2025 – 04.02.2026 tarihlerinde geçerli olmak üzere 400 TL, emeklilik – ölüm ve kredi fonu
04.03.2026 tarihinden itibaren başlayıp yeni yapılacak genel kurulda alınacak karara kadar geçerli olmak üzere 450 TL, emeklilik – ölüm ve kredi fonu tahsil edilir.
c) Tüm ödentiler üyelerin Banka hesaplarından tahsil edilir.


Madde 14- KREDİLER
a) Parasal ihtiyaçlarını karşılamak üzere sandık üyelerine faizsiz kredi verilir.Hastalık,yangın,sel vb. doğurduğu ihtiyaçlara öncelik tanınır.
b) Üyelere askerlik borçlanması ve emekli sandığı hizmet borçlanması için kredi açılabilir.
c) Üyelere verilen tüm krediler faizsiz olup,yalnız açılacak kredilerden 01.01.2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %7 nispetinde masraflara iştirak payı kesilir.
d) Üyelere maaş bordrolarındaki bütçe toplamının 3 katı tutarına kadar kredi verilir.
e) Kredi talep eden üye ve iki kefilin imzaları tahtında kredi sözleşmesi düzenlenmeden ödenemez. Kredi geri ödemeleri (12) ayda ve eşit taksitlerle yapılır.
f) Üyelerin kredi alabilmesi için en az 1 yıl aidat ödemiş olması gerekmektedir.
g) Üyenin kredi ödemelerinde herhangi bir taksitin aksaması halinde üyeliği sona erer, sandığa olan borcu muaccel hale gelir ve yasal işlem süreci başlatılır.


FONLAR VE YARDIMLAR
Madde 15- EMEKLİLİK-ÖLÜM-KREDİ FONU
a)Bu fona katılabilmek için iştirakçisinin her ay brüt asgari ücretin %5’ini geçmeyecek oranda aidat ödemeyi taahhüt etmesi şarttır.İştirakçi sıfatı ne kadar sürmüş olursa olsun vefat eden iştirakçilerin mirasçılarına, en az 5 yıl iştirakçi olarak fona aidat ödemiş olup işine son verilmiş veya İzmir metropol belediyeleri ve bağlı Genel Müdürlükler dışında bir işe nakledilmiş ve bu nedenle üyeliği sona ermiş bulunan fon iştirakçilerine emeklilik ölüm ve kredi fonunda birikmiş aidatlarının 4 katı tutarında emeklilik ve ölüm yardımı yapılır.
b) Sandık üyeliği ve fon iştirakçiliği 5 yıldan az olup da üyeliği sona erenlere sadece fonda birikmiş aidatları ödenir.
c) Sandıktan istifa eden veya taahhütlerini yerine getirmediği için çıkarılan veya bu fona katılmaktan vazgeçen üyeye sadece bu fonda birikmiş aidatları ödenir.
d) Bu fonda birikecek paralar vadeli hesap olarak bankaya yatırılır.Elde edilen faizler fon mevcutlarına ilave edilir.
e) Yönetim Kurulu bu fon kaynaklarını kredi hesabında kullanmaya yetkilidir.


Madde 16- SOSYAL YARDIM FONU
a) Bu fonda birikecek aidatlardan, Yönetmeliğin 2.maddesinin (d) bendindeki yardımları ve sandığın çeşitli giderlerini karşılamada yararlanılır.
b) Bu fonda birikecek paralar Yönetim Kurulunun kararı ile acil durumlarda kullanabilecek kadarı vadesiz hesapta tutularak geri kalanı vadeli hesaba yatırılır.Elde edilen faizler fon mevcutlarına ilave edilir.
c) Bu fon kaynakları kredi hesabında kullanılamaz.
d) En az 1 yıl aidat ödemek koşuluyla kendisi evlenen veya çocuğunu evlendiren, çocuğu olan, eşi veya çocuğu vefat eden üyeye 1.000,00 TL tutarında karşılıksız yardım yapılır. Bu miktar günün şartlarına göre genel kurulca belirlenir.
e) Bir üyeye 10 yıl içinde en fazla iki kez sosyal yardım yapılır. Hiç sosyal yardım almamış olanlardan üyelikte her 10 yılını dolduranlara da Yönetim Kurulu kararıyla birer sosyal yardım verilir.
f) Sosyal yardım alan bir kişi emeklilik hariç olmak üzere yardım aldıktan sonra 10 yıl içinde sandıktan ayrılır veya sandık ile ilişkisi kesilirse almış olduğu sosyal yardım kendisinden geri alınır.


Madde 17- SANDIĞIN GELİRLERİ
a) Sandığa girmek isteyenlerden bir defaya mahsus olmak üzere 100 TL giriş aidatı ve aylık 20 TL. Yıllık 240 TL. aidat alınır bu miktar günün şartlarına göre Sandık Genel Kurulunca değiştirilebilir.
b)Sandık üyelerinden her ay 20 TL. Sosyal Yardım Fonu Tahsil edilir ve
04.03.2024 – 04.02.2025 tarihlerinde geçerli olmak üzere 300 TL, emeklilik – ölüm ve kredi fonu
04.03.2025 – 04.02.2026 tarihlerinde geçerli olmak üzere 400 TL, emeklilik – ölüm ve kredi fonu
04.03.2026 tarihinden itibaren başlayıp yeni yapılacak genel kurulda alınacak karara kadar geçerli olmak üzere 450 TL, emeklilik – ölüm ve kredi fonu tahsil edilir.
c) Çay ocağı,lokal,kafeterya,düğün salonu vb.gibi kurulacak satış yerlerinin karları.
d) 01.01.2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere üyelere verilecek kredilerden alınacak %7 masraflara iştirak hizmet payları.
e) Bankaya yatırılan sandık paralarının faiz gelirleri.
f) Yardım ve bağışlar
g) Tahmin edilmeyen gelirler.
h) Sahibinin müracaatını bekleyerek en az bir yıl emanette tutulduktan sonra gelir kaydolan paralar.

SANDIĞIN GELİR VE GİDER İŞLEMLERİ*
Madde 18-Gelir ve gider belgeleri;
Sandık gelirleri, (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de örneği bulunan) “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Sandık gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.
Sandık giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak sandığın, Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için (Dernekler Yönetmeliği EK-13’te örneği buluna) “Gider Makbuzu” veya “Banka Dekontu” gibi belgeler harcama belgesi olarak kullanılır.
Sandık tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernekler Yönetmeliği EK-14’te örneği bulunan) “Ayni Yardım Teslim Belgesi” ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından sandığa yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise (Dernekler Yönetmeliği EK-15’te örneği bulunan) “Ayni Bağış Alındı Belgesi” ile kabul edilir.
Bu belgeler; Ek-13, Ek-14 ve Ek-15’te gösterilen biçim ve ebatta, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılacak form veya sürekli form şeklinde bastırılır. Form veya sürekli form şeklinde bastırılacak belgelerin, belirtilen nitelikte olması zorunludur.
Sandık adına gelir toplamakla görevli kişiler tahsil ettikleri paraları 7 gün içinde sandığın bankadaki hesabına yatırır veya bankalar vasıtası ile gönderir.
Sandığın bankadaki hesabından para çekmeye yetkili en az iki imzanın birlikte bulunması şarttır. Sandık kasasında acil ihtiyaçlar için 3.000,00 TL ye kadar para bulundurulur. Bunun miktarı Yönetim Kurulunca kararlaştırılır.


Alındı Belgeleri
Sandık gelirlerinin tahsilinde kullanılacak “Alındı Belgeleri” (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de gösterilen biçim ve ebatta) yönetim kurulu kararıyla, matbaaya bastırılır.
Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile Sandık adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.


Yetki Belgesi
Yönetim kurulu asıl üyeleri ile Kanunun 24 üncü maddesine göre temsilci olarak görevlendirilenler hariç, sandık adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden ve Ek-19’da yer alan Yetki Belgesi sandık tarafından iki nüsha olarak düzenlenerek, sandık yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yönetim kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir.
Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi, sandığın kendiliğinden dağıldığının tespit edilmesi veya fesih edilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin sandık yönetim kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.


Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi;
Defterler hariç olmak üzere, Sandık tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.

BEYANNAME VERİLMESİ*
Madde 19-Sandığın, bir önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin yıl sonu itibarıyla sonuçlarına ilişkin (Dernekler Yönetmeliği EK-21’de sunulan) “Dernek Beyannamesi” Sandık beyannamesi olarak sandık yönetim kurulu tarafından doldurarak, her takvim yılının ilk dört ayı içinde sandık başkanı tarafından mahallin mülki idare amirliğine verilir.
 

BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ*
Madde 20-MÜLKİ AMİRLİĞE YAPILACAK BİLDİRİMLER;
a- Genel Kurul Sonuç Bildirimi
Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen kırk beş gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren (Dernekler Yönetmeliği Ek-3’te yer alan) Genel Kurul Sonuç Bildirimi mülki idare amirliğine verilir. Genel kurul toplantısında yönetmelik değişikliği yapılması halinde; genel kurul toplantı tutanağı, yönetmeliğin değişen maddelerinin eski ve yeni şekli, her sayfası yönetim kurulu üyelerinin salt çoğunluğunca imzalanmış sandık yönetmeliğinin son şekli, bu fıkrada belirtilen süre içinde ve bir yazı ekinde mülki idare amirliğine verilir


b- Taşınmazların Bildirilmesi
Sandığın mal ve hakları dernek malı sayılır. Taşınmazlar dernek adına tescil edilir. Kullanma hakkı sandığa devir edilir. Sandığın tasfiyesi halinde mal varlığı sandığın bağlı bulunduğu Derneğe devredilir. Bu mallara karşı işlenen suçlar, dernek mallarına karşı işlenmiş sayılır ve sandık mallarına karşı suç işleyenler dernek malına karşı suç işleyenler gibi cezalandırılır. 

Sandığın edindiği taşınmazlar tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde (Dernekler Yönetmeliği EK-26’da sunulan) “Taşınmaz Mal Bildirimi”ni doldurmak suretiyle mülki idare amirliğine bildirilir.


c- Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi
Sandık tarafından, yurtdışından yardım alınacak olması durumunda yardım alınmadan önce (Dernekler Yönetmeliği EK-4/A’te belirtilen) “Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi”ni doldurup mülki idare amirliğine bildirimde bulunurlar.
Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur.


d- Kamu Kurum ve Kuruluşları İle Birlikte Yürütülen Ortak Projelerle ilgili Bildirim
Sandığın görev alanına ilişkin konularda kamu kurum ve kuruluşları ile yürüttüğü ortak projelerle ilgili olarak yapılan protokol ve projenin örneği (Dernekler Yönetmeliği EK- 23’de gösterilen) “Proje Bildirimi”ne eklenerek, protokol tarihini izleyen bir ay içinde sandık merkezinin bulunduğu yerin valiliğine verilir.


e- Değişikliklerin Bildirilmesi
Sandığın yerleşim yerinde meydana gelen değişiklik (Dernekler Yönetmeliği EK-24’te belirtilen) “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi”; genel kurul toplantısı dışında sandık organlarında meydana gelen değişiklikler (Dernekler Yönetmeliği EK-25’te belirtilen) “Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi” formu “Sandık Organlarındaki Değişiklik Bildirimi” olarak doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen kırk beş gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir.
Sandık yönetmeliğinde yapılan değişiklikler de yönetmelik değişikliğinin yapıldığı genel kurul toplantısını izleyen kırk beş gün içinde, genel kurul sonuç bildirimi ekinde mülki idare amirliğine bildirilir.


SANDIĞIN İÇ DENETİMİ
Madde 21-Sandıkta genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim kurulu tarafından en geç yılda bir defa sandığın denetimi gerçekleştirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.


SANDIĞIN BORÇLANMA USULLERİ
Madde 22- Sandık amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, sandığın gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve sandığı ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.


SANDIĞIN DEFTER TUTMA ESAS VE USULLERİ VE TUTULACAK DEFTERLER *
MADDE 23- DEFTER TUTMA ESASLARI:
Sandıklar bilanço esasına göre defter tutarlar.


Kayıt Usulü
Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu kanunun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
Tutulacak Defterler
a) Karar defteri: Yönetim kurullarının kararları gün ve sayı sırası ile bu deftere yazılır. Kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
b) Üye kayıt defteri: Sandığa üye olarak girenlerin kimlikleri ve giriş tarihleri bu deftere işlenir.
c) Evrak kayıt defteri: Sandık yönetimine ilişkin gelen ve giden evrak, gün ve sayı sırasıyla bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır.
d) Demirbaş defteri: Sandığın demirbaş eşyası bu deftere, alınış tarihleri ve değerleri belirtilerek yazılır.
e) Yevmiye defteri, büyük defter ve envanter defteri: Sandık adına alınan gelirler ve yapılan giderler ile envanter kayıtları, açık ve düzenli olarak bu defterlere işlenir.


Defterlerin Tasdiki
Sandıkça tutulması zorunlu olan defterlerin il sivil toplumla ilişkiler müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilmesi zorunludur.


Madde 24- ÜCRETLİ KADROLAR VE KEFALET HESABI
Sandığın işlemlerini yürütmek üzere yönetim kurulunca belirlenen ücretler dahilinde yeteri kadar ücretli personel çalıştırılabilir. Sandığın tutmakla yükümlü olduğu defter ve muhasebe kayıtlarını tutmak için muhasebeci,veznedar ve yeteri kadar katip Yönetim Kurulunca belirlenen ücretler dahilinde tutulur.Sandığın para ve muhasebe işlerinde çalışan bu personelin aylıklarından %5 kesilerek umulmayan açıkları kapamak,güvence sağlamak amacıyla kefalet hesabı altında bir hesap açılır.Görev değiştiren veya işten ayrılan personele kesilen kefalet paralarından borcu mahsup edilir,kalanı kendisine ödenir.


HÜKÜM EKSİKLİĞİ
Madde 25-Bu yönetmelikte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu Kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.

Adı ve Soyadı Görevi İmzası
SULTAN TAZEGÜL Yönetim Kurulu Başkanı
MURAT AŞÇI Yönetim Kurulu Sayman
TAYLAN ÇELENK Yönetim Kurulu Sekreter
BİRKAN ARDA Yönetim Kurulu Üyesi
FERHAT AKTAŞ Yönetim Kurulu Üyesi
GÖKHAN DEMİRELLİ Yönetim Kurulu Üyesi
AYCAN MUYAN Yönetim Kurulu Üyesi
OSMAN ORHAN Yönetim Kurulu Üyesi
GÜNER DEDEOĞLU Yönetim Kurulu Üyesi
ERAY AKSU Yönetim Kurulu yesi
VİLDAN ASLAN Yönetim Kurulu Üyesi


Bu yönetmelik 25 (yirmibeş) maddeden ibarettir.